Peter v Turecku

29.05.2013 22:43

Turecko.

 V polovině května jsem s Evou vyrazil do slunného Turecka za turistikou a lezením.                                     Po příletu do Antálie jsme nejprve vyrazili do Kappadokie, kde v tufových vrstvách vyerodovaly zajímavé útvary, v kterých si místní obyvatelé vybudovali originální příbytky i velké množství křesťanských kostelů. Je to poměrně rozsáhlé území, kde je spousta roztodivně tvarovaných věží a roklí. I když oko lezce s nadějí pohlíží na podobné věže, musí si tady nechat zajít chuť- materiál to je velmi měkký a k lezení nepoužitelný :-(. Přesto je úžasné, co příroda dokázala vytvořit a člověk se nestačí divit podivuhodným tvarům a barvám.

 Dalším zajímavým bodem programu byl kaňon řeky Ihlara, který se nachází cca 100km od Kappadokie. Kaňon se přirovnává k americkému Grand Canoyonu, je sice mnohem menší(16km), ale přírodní scenérie jsou zde nádherné a jeho přechod stál zato.

 Poslední nelezecká oblast která nás zajímala bylo Pammukale, což v překladu znamená "bavlněný hrad". Je to svah o šířce asi 3km, na kterém minerální voda s vysokým obsahem vápníku vytvořila sněhobílé travertinové  kaskády. Bohužel, je to jedna z největších turistických atrakcí Turecka, takže davy lidí a všudypřítomná komerce ve spojení s jižanským přístupem k přírodě, devastují křehké travertinové výtvory :-(. Nad svahem je rozsáhlá plošina, kde na přelomu letopočtu stálo významné antické město Hierapolis z kterého zůstali působivé trosky, které dávají tušit o rozsahu a kráse toho města.     

 Jako třešničku na dortu jsme si nechali návštěvu lezecké oblast Geyikbayiri, která se nachází v horách nedaleko Antálie. Je to vápencová oblast kterou před třinácti lety objevili turečtí lezci a od té doby se tady pořád vrtá, lepí a leze :-). Je tady několik kempů které jsou téměř nadosah od nejbližších lezeckých sektorů, z kterých největší je téměř 1,5km dlouhý! Celkem je momentálně v oblasti asi 600 cest, spíše vyšší obtížnosti, i když něco lehčího se taky najde. Lezení je pestré- položené plotny, lišty, krápníky i vytečené choboty. Eva dokonce potkala při slaňáku i hada, z čehož měla "velkou" radost a pak už hady viděla úplně všude. Tady trávíme posledních pět dní pobytu a pak už jen návrat domů.

 Celkově to byl velice zajímavý výlet- nádherná krajina i příroda, lidi přátelský a lezení super!           Doufám, že to nebyla poslední návštěva!

 

Peter

                                  

 

Fotky ZDE