Dolomity Peter

25.11.2012 22:30

Dolomity

Další letní akcí byli feráty s holkama v Dolomitech. Na začátku července jsme si prošli tři feráty a několik treků. Tyto "železné" cesty nevyhledávám, ale když chci něco lehkého pro holky nebo kamarády co nelezou, tak je to přijatelný způsob, jak se dostat do pěkných míst bez zbytečného rizika a komplikací. Jen mne mrzí, že někdy to tvůrci cest přehání s množstvím železných pomůcek, často by stačilo jen lano jako jistící bod, žebříky a kramle jsou zbytečné a hyzdí skálu.

První vedla na  Tofana di Mezzo- feráta Giuseppe Olivieri. Pěkná, dlouhá, se zajímavým traverzem, o kterém jsem už slyšel mnoho adrenalinových příběhů J! Nakonec to nebylo nic hrozného a i děvčata to zvládli bez problémů.

Další feráta Poessnecker na Piz Selva ve skupině Sella byla taky zajímavá, začátek strmý pilíř a pak průlez skalním oknem do stěny, kde cesta pokračovala až na vrcholovou plošinu. Škoda jen toho nadbytku železa, ale zřejmě to je daň, aby cesta byla přístupná i míň zdatným turistům.

Poslední feráta Tomasseli, nás zavedla na vrchol Cima Fanis Sud a byla nejhezčí, co jsme absolvovali. Pevná skála, téměř celá cesta se dala vylézt bez použití lana nebo kramlí a i sestup nebyl zadarmo! Cestou zpět k autu jsme sestoupili tunelem vedoucím z vrcholu Picollo Lagazuoi, který byl vyrubán za čtyři měsíce v létě roku 1917. Italská armáda tunel vyhloubila za účelem uložení 33000kg trhaviny, která po odpálení měla zlikvidovat rakouské postavení na vrcholu. Plán však byl vyzrazen a po výbuchu nálože rakouské postavení vydrželo. Je už téměř staletí od l.světové války, stále však potkáváme spoustu památek a pozůstatků bojů, které probíhali v těchto krásných horách. Je hrozné, kolik lidí tady trpělo a umíralo z důvodů, které jsou nesmyslné jako všechny války!

Tím feráty skončili a pro zpestření jsme trekovali po okolí Cinque Torre, zajímavé skupině věží nedaleko sedla Falzarego. No a poslední den jsem konečně spatřil severní stěny Tre Cime di Lavaredo- úžasné dílo přírody na které si příští rok brousím zuby a doufám, že tam vylezu nějakou pěknou cestu.

Peter

 

Fotky ZDE